Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoe kies je de juiste zakelijke hypotheek voor jouw bedrijfspand?

Een eigen bedrijfspand kopen is een belangrijke stap in de groei van je onderneming. Misschien wil je af van hoge huurkosten of ben je toe aan meer ruimte voor je zaken. Wat je motivatie ook is, bijna altijd komt er een zakelijke hypotheek aan te pas. Maar hoe maak je hierin een goede keuze? In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste aandachtspunten, zodat je straks precies weet waar je op moet letten.

Denk eerst goed na over je plannen
Voordat je op zoek gaat naar een passende hypotheek, is het slim om eerst stil te staan bij je eigen situatie en doelen. Wat voor pand zoek je precies? Gaat het om een ruimte waarin je zelf gaat werken, of koop je het pand als investering om te verhuren? Hoe lang verwacht je in het pand te blijven zitten? En niet onbelangrijk: hoeveel eigen geld kun je inbrengen? Banken stellen bijna altijd de eis dat je zelf een deel van de aankoopsom financiert. Door hierover vooraf goed na te denken, weet je straks beter welke hypotheekvorm bij je past.

Verschillende soorten zakelijke hypotheken
Niet elke zakelijke hypotheek is hetzelfde. Kort samengevat zijn er grofweg twee vormen:

  1. Een standaard zakelijke hypotheek
    Dit lijkt sterk op een gewone hypotheek zoals je die misschien voor je eigen woning kent. Je leent een bedrag, betaalt rente en lost gedurende de looptijd af.
  2. Een vastgoedfinanciering
    Dit is meer geschikt als je pand echt als investering bedoeld is. Denk aan verhuurpanden of bedrijfsverzamelgebouwen.

Daarnaast verschillen hypotheken in looptijd, aflossingsvorm en rentevorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vaste rente (zekerheid over je maandlasten) of een variabele rente (kans op lagere kosten, maar ook risico op stijging). Welke vorm het beste bij jouw onderneming past, hangt volledig af van je plannen en risicobereidheid.

Let niet alleen op de rente
De rente die je betaalt is natuurlijk belangrijk, maar zeker niet het enige waar je op moet letten. Minstens zo bepalend zijn de voorwaarden die bij de hypotheek horen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of je zonder boete extra mag aflossen, of hoe streng de eisen zijn als je in de toekomst zou willen verhuren of verbouwen. Ook de looptijd van de hypotheek is relevant. Daarbij geldt, hoe korter je leent, hoe lager meestal de totale kosten. Wel zijn je maandlasten dan natuurlijk ook hoger. Vergeet ook niet dat je te maken krijgt met taxatiekosten en dat je bedrijf financieel gezond moet zijn om een lening te krijgen. Banken kijken nauwkeurig naar je jaarcijfers en je vooruitzichten.

De juiste aanbieder kiezen
Niet elke bank of geldverstrekker is even geschikt voor jouw situatie. Grote banken zijn vaak streng in hun acceptatiecriteria. Er zijn ook alternatieve financiers en vastgoedinvesteerders waar meer maatwerk mogelijk is. Het loont om verschillende partijen te vergelijken en goed te kijken naar zowel de voorwaarden als de flexibiliteit die een aanbieder biedt. Waarschijnlijk is het afsluiten van een zakelijke hypotheek voor jouw onbekend terrein. We kunnen je begeleiden bij het hele aanvraagproces. Op basis van je situatie brengen we de mogelijkheden voor je onderneming in kaart, met oog voor je maandlasten en toekomstwensen.

Heb je vragen of wil je eens vrijblijvend overleggen over het afsluiten van een zakelijke hypotheek? Neem dan gerust contact op via het onderstaande formulier. Wij helpen je graag verder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Intermediair Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie